A Smithsonian Intézet új kutatási egyeteme Panamában található egy part menti területen egy mangrove mocsár mellett. A tető fotovoltaikus napelemekkel fedett tiszta üveglappal közte, így képes átengedi a napfényt a belső térre a félig átlátszó tetőn. A szögletes tető geometriája miatt az esővíz egy központi pontban közvetlenül gyűlik egy gyűjtőtartályba.

Ez a projekt közel áll az ideális nulla-kihatáshoz, a nehéz energia terhelés ellenére, ami a majdnem folytonos légkondicionálásból ered. Az épület a saját energiájának nagy részét megtermeli, a vízforrást pedig az esőből gyűjti.

Az épület formáját a passzív napelemek irányították. A feltételezett helyek felemelkedtek a talajfölé, a rovarok és az árvizek felett tartva, ösztönözve a természetes szellőzésre. A duplaszoba árnyékolja a belső térfogatokat, így csökkenti a nap melegének nyereségét.

Az épület napelemes tető része délre néz és sekélyen emelkedik, ez az optimális pozíció a maximum elektromosság termeléséhez ezen a trópusi szélességi körön. A felső PV tető átlátszósága kevesebb, mint 5%, de átlátszóbbá válik a szükséges tiszta üvegek behelyezésével. Az alsó tető, ami a kondicionált helyek teteje egy áttetsző szigetelő anyag. A rendszert úgy tervezték, hogy elég napfényt eresszen át mindkét rétegen, biztosítva a 100%-os fényt a nappali órákban. Az épület kettős fázisú hőszivattyúkkal rendelkezik, minden külön helységhez külön egységgel a rugalmasság és felhasználás hatékonysága érdekében. A különálló kiegészítő rendszer biztosítja a hűtött és párátlanított levegőt minden helységben. A tető ventillátorok biztosítják minden szobában, hogy az ott tartózkodók kényelmesen érezzék magukat magasabb hőmérséklet esetén is. A mérések kimutatták, hogy a fotovoltaikus rendszer pillanatnyi kibocsájtása kb. 30 kW-ot biztosít, ez közel 70.000 kWh éves arányban. A BIPV tető kb. a 75%-át látja el az alapépület energiahasználatának. Mivel a szigeten használt hálózati teljesítmény diesel által termelt, nagyon piszkos és megbízhatatlan erőforrás, a BIPV rendszer előnyei különösen nagyobbak, mint a (US) kontinensen.

A projekt 2006-ban elnyerte a Federal Energy and Water Management díját.